Skärgårdshavet

Tre personer beundrar skärgårdshavet från en klippa
Skärgårdshavet. Landskapet, som beskrivs som världens vackraste skärgård, förändras ständigt från karga klippiga vikar till livliga skärgårdsbyar och från det yttre havet till skyddade klippiga vikar. Det finns fler öar och holmar i Skärgårdshavet än någon annanstans - totalt över 40 000. Kanske kan du också hitta din egen favorit ö här?

Skärgårdshavet är havsområdet mellan Ålands hav, Bottenviken och Finska viken, som är en del av Östersjön. Skärgårdshavet omfattar en yta på över 8 000 kvadratkilometer, varav 2 000 kvadratkilometer är land. De största öarna i Skärgårdshavet är fortfarande bebodda året runt, vilket gör det till en unik kulturplats. Majoriteten av de små öarna och vikarna är vilda och obebodda och detta, tillsammans med rättigheterna till var och en, ger paddlare unika möjligheter att röra sig i naturen. Skärgårdshavets natur är speciell och mycket varierad. Skärgårdshavet är också tillgängligt med allmänna båtar och färjor. Denna kombination gör Skärgårdshavet till en mycket unik plats och ett utmärkt resmål för paddlare. Genom att paddla kan du uppleva och se kulturen och livsstilen i dagens skärgård på nära håll.

Du kan läsa mer om Skärgårdshavets historia och ursprung här:
Engelska / Engelska / Svenska
Biosfärområdet Skärgårdshavets biosfärområde

Skärgårdshavets nationalpark

Vår verksamhet är inriktad på Skärgårdshavet och i synnerhet på Skärgårdshavets nationalparksområde. Skärgårdshavets nationalpark inrättades 1983 och omfattar ett område på 500 km2. Landskapet i Skärgårdshavets nationalpark domineras av vidsträckta skärgårdar som består av klippiga och skogbevuxna öar och stora bakvatten. Sedan 1994 ingår en stor del av skärgården i Unescos världsnätverk av biosfärreservat. Tillsammans med lokalbefolkningen, företagare, forskare, myndigheter och organisationer strävar biosfärreservatet Skärgårdshavet efter att hitta hållbara sätt att leva och arbeta i skärgården - sätt som bidrar till en positiv utveckling av skärgården och ett rent hav. Vi deltar som officiell partner till biosfärreservatet.

Vi har rest runt i världen många gånger och sett många vackra platser. Enligt vår erfarenhet är skärgårdshavets landskap ett av de mest imponerande, en riktig skatt i världen. Vi är tacksamma för att det också är vårt hem. Det är ett enormt nöje för oss att få ta med er för att utforska, njuta och förälska er i skärgården.

Karta över nationalparken (PDF-länk)

Läs mer om Skärgårdshavets nationalpark här:
Engelska / Engelska / Svenska

Våra baser i skärgårdshavet

Uutiskirje liittymislomake
Yhteys lomake