Saaristomeri

Three people admiring the archipelago sea from a cliff
Saaristomeri. Aava sininen ulappa ja lukemattomien saarten mosaiikki. Maailman kauneimmaksi kuvaillussa saaristossa maisema vaihtuu jatkuvasti karuista kallioluodoista eläviin saaristokyliin ja ulkomeren ulapoista suojaisiin kalliopoukamiin. Saaristomerellä on enemmän saaria ja luotoja kuin missään muualla – yhteensä yli 40 000. Ehkä sinäkin löydät täältä oman saaren?

Saaristomerellä tarkoitetaan Ahvenanmeren, Pohjanlahden ja Suomenlahden väliin jäävää merialuetta, joka on osa Itämerta. Saaristomeren alue käsittää yli 8000 neliökilometriä, josta 2000 neliökilometriä on maata. Saaristomeren isoimmat saaret ovat edelleen asuttuja ympärivuoden ja tämä tekee saaristomerestä ainutlaatuisen kulttuurikohteen. Valtaosa pienistä saarista ja luodoista on luonnonvaraisia ja asumattomia ja tämä yhdessä jokaisenoikeuksien kanssa antaa melojille ainutlaatuiset mahdollisuudet liikkumiseen luonnossa. Saaristomeren luonto on erityinen ja hyvin monimuotoinen. Lisäksi saaristomeri on saavutettavissa myös julkisilla laivoilla ja lautoilla. Tämä yhdistelmä tekee Saaristomerestä hyvin ainutlaatuisen paikan ja upean kohteen melojille. Meloen pääset kokemaan ja näkemään läheltä tämän päivän saaristolaiskulttuuria ja elämäntapaa.

Saaristomeren historiasta ja synnystä voit lukea lisää täältä:
English / Finnish / Swedish
Archipelago Sea Area Biosphere Reserve

Saaristomeren Kansallispuisto

Meidän toimintamme keskittyy Saaristomerelle ja etenkin Saaristomeren Kansallispuiston alueelle. Saaristomeren kansallispuisto on perustettu vuonna 1983 ja sen pinta-ala on 500 km2. Saaristomeren kansallispuiston maisemaa hallitsevat laajat saaristot, jotka koostuvat kallioluodoista ja metsäisistä saarista sekä suurista selkävesistä. Suuri osa saaristoa on vuodesta 1994 lukien kuulunut Unescon maailmanlaajuisen biosfäärialueiden verkostoon. Saaristomeren biosfäärialue haluaa yhdessä paikallisten asukkaiden, yrittäjien, tutkijoiden, viranomaisten ja eri organisaatioiden kanssa löytää kestäviä tapoja asua ja toimia saaristossa – tapoja, jotka edistävät saariston positiivista kehitystä ja meren puhtautta. Me olemme toiminnassa mukana Biosfäärialueen virallisena kumppanina.

Olemme matkustaneet useita kertoja maapallon ympäri ja nähneet paljon kauniita paikkoja. Kokemuksemme mukaan Saaristomeren maisema on yksi vaikuttavimmista, todellinen aarre maailmassa. Olemme kiitollisia, että se on myös kotimme. Meillä on valtava ilo, että voimme tuoda sinut kanssamme tutkimaan, nauttimaan ja rakastumaan saaristoon.

Kansallispuiston kartta (PDF linkki)

Lue lisää Saaristomeren Kansallispuistosta täältä:
English / Finnish / Swedish

Tukikohtamme saaristomerellä

Uutiskirje liittymislomake
Yhteys lomake